Projectmanagement komt in heel veel sectoren en vormen voor: in de zorg, bij overheden, in het onderwijs, in de industrie, bij start- en scale-ups, in de logistiek, bij maatschappelijke projecten, bij de ontwikkeling van duurzaamheid, in onderzoek, enzovoort. Bij onze opleidingen komen we dus ook mensen met en van diverse achtergronden tegen en dat maakt ons werk als opleiders alleen maar heel erg leuk.
Geen IT!
Een deel van de cursisten is expliciet op zoek naar projectmanagement kennis “zonder IT”. Dat zien we niet alleen bij onze meer traditionele projectmanagement opleidingen, maar ook bij de Agile en Scrum opleidingen. En dat is best opmerkelijk, want Scrum en Agile zijn ontstaan en ontwikkeld in de wereld van software ontwikkeling en pas later ging men zien dat de principes van Scrum en Agile ook buiten de IT wereld (soms) toepasbaar zijn. Ook het meer klassieke projectmanagement heeft een grote geschiedenis en wordt ook nog steeds veel toegepast bij IT projecten. Denk ook aan hardware en de aanleg van communicatie netwerken.

Angst voor techniek is niet nodig
Maar feit is – en dat zien we regelmatig- dat veel mensen een drempel ervaren als projecten te technisch worden. Want zeg nou zelf, zodra het over programmeercode gaat of zelf al het IT jargon is voor de meeste mensen totale abracadabra. Voor de meeste mensen zijn dit soort stukjes BASIC of Javascript code net zo lastig te lezen als een onbekende vreemde taal:
let myCity = "Eindhoven";
Maar alles wat hier in Javascript staat is: We geven de variabele myCity een tijdelijke ‘waarde’, namelijk “Eindhoven“. Dus bijvoorbeeld als iemand bij een invulveld van een website de postcode van het gebied Eindhoven invult (5600-5658), dan krijgt de variabele myCity de waarde “Eindhoven” . En dat kan je dan daarna verder gebruiken om bijvoorbeeld een controle te doen op adresgegevens of om een t-shirt te drukken met “hup PSV” erop. Als een ander persoon vervolgens 3000 invult dan geven we de myCity variabele de waarde “Rotterdam”. Dat doe je dan met de code: let myCity = “Rotterdam”.
Niet iedereen hoeft programma code te snappen maar iedereen kan het tot op zeker hoogte leren. En in ieder geval beter leren snappen wat het werk van programmeurs en IT-ers inhoudt. Want als je weinig van de techniek begrijpt doe je jezelf als projectleider, maar zeker als product owner te kort. Hoe beter je snapt wat programmeurs doen hoe beter je ook hun uitdagingen begrijpt en hoe beter je ook met hen in gesprek kunt gaan over je project. Over technische uitdagingen, over kwaliteitsborging en -zeker niet als laatste- over realistische planningen.
IT zit in (bijna) elk project
Niet alle projectleiders en zelfs niet alle Scrum Masters zullen kennis van IT nodig hebben in hun werkveld. Maar toch ook op plekken waar je het niet direct verwacht steekt er snel een IT component de kop op:
- De projectleider “zorgkaart” die meewerkt aan de ontwikkeling van een informatiesysteem waarop mantelzorgers en medische begeleiders informatie kwijt kunnen en kunnen opzoeken van patiënten
- Het duurzaamheidsproject van een Gemeente waarbij er een nieuwe mobiele app gemaakt moet worden voor betere communicatie met de bewoners
- De nieuwe website die studenten moet werven om komend jaar op jullie HBO instituut zich aan te melden
- De nieuwe kwaliteitseisen in de zorg die zoveel administratie opleveren dat je niet onder computerondersteuning uitkomt
- De inzet van een app voor het geschikt maken van een landbouwgebied voor het beheersen van onkruid met minder bestrijdingsmiddelen
- De organisatie van een hybride congres waarbij deelnemers aanwezig zijn, maar waarbij een groot deel ook online wordt gestreamed

Zelfs als een project niet een IT focus heeft, is er op zijn minst vaak al een subproject waarbij er bijvoorbeeld een website gemaakt moet worden voor de communicatie van het projectresultaat. En als een project groot wordt heb je snel ook IT middelen nodig voor de planning en projectbeheersing. Met de opkomst van AI zal er alleen maar meer vraag zijn naar kennis van IT.
IT is -helaas- vaak ook een struikelblok bij projecten en nodige veranderingen. Soms lukt het organisaties niet te veranderen omdat het niet lukt de IT op orde te krijgen. Een bekend voorbeeld is de belastingdienst die geen beleidswijzigingen van het kabinet kan doorvoeren door ICT problemen, waardoor belangrijke maatschappelijke veranderingen zoals pensioenhervormingen of vergroeningen uitgesteld moeten worden. Maar ook op kleinere schaal komen we IT als belemmerende projectfactor veel tegen bij organisaties.
Voor die mensen die open staan om meer te begrijpen van IT hebben we een online training BASIC ontwikkeld . BASIC is een veel gebruikte programmeertaal die bovendien gemakkelijk te leren is. Het kent toepassingen bij het maken van Databases, Videogames, het intelligent laten werken van diverse Microsoft applicaties en voor de ontwikkeling van diverse algemene apps. BASIC is voor veel mensen het beginpunt van het leren van code, waarna ze daarna eventueel andere meer geavanceerde programmeertalen leren.
Programmeren voor Projectleiders en Agilisten
Bij onze cursussen Scrum, Scrum Master, Product Owner en Projectmanagement (3 dagen) krijgt elke deelnemer nu een jaar lang gratis toegang tot de Programmeren in Basic elearning cursus. In 10 lesblokken leer je stap voor stap hoe het coderen werkt en leer je eenvoudige programmacode te schrijven (met voorbeelden uit de wereld van videospelletjes). Dit is niet verplicht, maar mocht je -zoals velen- de IT niet uit je project kunnen weren, dan kan je het beter omarmen. Je hoeft geen code expert te worden, maar een keer je eigen stukje code geschreven hebben zal je zelfvertrouwen en werk als projectleider, product owner of scrum master goed doen. Neem contact met ons op als je vragen hebt over deze (aanvullende) opleiding.