Projectmanagementtools

Er zijn veel hulpmiddelen en tools die soms handig soms noodzakelijk zijn voor het goed managen van een project. Hieronder staan een aantal (software-)tools die handig kunnen zijn bij de uitvoering van je project. Let op, we hebben sommige van onderstaande tools uitvoerig getest, andere alleen hebben we alleen even kort bekeken. Het zijn dus geen aanbevelingen voor een bepaalde tool. De lijst is bedoeld als een service voor onze klanten. Als u een tool overweegt voor uw organisatie en u wilt overleggen of hulp bij de implementatie van een projectmanagement tool, neem dan contact op. Ook als er een (goede) tool is die ontbreekt horen we dat graag van u.

 1. MS project is een bekende en zeer complete tool voor het maken van planningen (gannt charts, balkenschema’s), resourceplanning, taakverdelingen maar ook voor zaken als het bijhouden van uren en voortgang. In theorie kan je met deze tool alles administreren wat er in een project gebeurt. Toch zijn er veel projecten waar deze tool niet van toepassing is (dit geldt ook voor de alternatieven voor MS project). Ook zijn er projecten waarbij MS project (of een alternatief) noodzakelijk is. Reken op een flinke inspanning om MS project te leren.
 2. Ganntproject is een gratis open source alternatief voor MS project, dat bovendien ook op Mac Osx en Linux werkt.
 3. Open Project is een ander open source software pakket voor projectplanning
 4. Toms Planner
 5. Smartdraw
 6. TeamGannt
 7. Prinzi
 8. Er zijn nog veel andere Alternatieven voor MS project . MS project is een prijzig softwarepakket dat men soms maar beperkt nodig heeft. De kans is groot dat u met een (gratis) open source variant goed uit de voeten kunt. Ook als u werkt met Apple computers of als u op zoek bent naar planningssoftware die draait op een tablet (bijvoorbeeld omdat u de gegevens op locatie wilt bijwerken en niet met een dikke laptop wilt rondlopen) zult u op zoek moeten naar een alternatief. Hier is nog een lijst van vergelijkbare software voor het maken van balkenschema’s te vinden. Bedenk goed welk(e) onderdelen van MS project of ander ‘Gannt chart programma’ u eigenlijk nodig heeft. Zelden gebruikt een organisatie alle mogelijkheden en vaak is een simpele (soms gratis) tool voldoende.

Tijdschrijven

Tijdschrijven, een gevoelig onderwerp in veel organisaties, is soms onontkoombaar bij de beheersging van een (groter) project. Hieronder een aantal softwarepakketten waarmee je kan tijdschrijven (we doen geen aanbeveling!) :

 1. Timewriter
 2. Clockwise
 3. Replicon
 4. Worktimer

Er is nog veel meer tijdschrijfsoftware, ook gratis. Let op! Tijdschrijven voor een project vraagt om een aantal instellingen en mogelijkheden die niet geboden wordt door alle software pakketten voor tijdschrijven. Het gaat bij projecten bijvoorbeeld vooral om het bewaken van de voortgang en minder of niet alleen om de financiële bewaking (het bijhouden van het aantal verbruikte uren per project). Veel tijdschrijfsystemen hebben een te sterke financiële insteek en zijn daarom niet zo handig voor gebruik voor projectadministraties.

Integrale systemen

Met de opmerking dat we liever van simpele oplossingen houden dan van zeer uitgebreide ‘oplossingen voor alles’ hieronder een lijst van integrale projectmanagement softwarepakketten. Hierin zitten vaak planning, tijdschrijf, facturering, communicatie, koppelingen naar bedrijfsplanning software (ERP) en administratiemodules. Let op, niet alle bedrijfsbeheerssystemen zijn zomaar geschikt voor projecten (en het vaak grillige verloop ervan), ook al claimt de fabrikant van de software dat er een ‘projectmodule’ in zit.

 1. 4cis
 2. AllSolutions
 3. Basecamp
 4. Exact
 5. Primavera
 6. Bitrix
 7. BamBam (ook geschikt voor agile)
 8. Trello
 9. Teamwork

Ook deze lijst is ver van compleet. Kijk hier voor meer opties.

Agile / Scrum tools

Tools voor agile / scrum projecten richten zich meestal op het beheersen van de product requirements lijst (product backlog of story lijst), met andere woorden op de verdeling van de taken in het team. Voorbeelden van min of meer bekende agile tools zijn:

 1. Jira
 2. Teampulse
 3. EasyBacklog
 4. DevPlanner
 5. Monday
 6. Rally
 7. TargetProcess

Kijk hier voor meer agile hulpmiddelen.

Vergelijkingssites project management tools:

Er zijn websites waar je features kan vergelijken van de diverse aanbieders van projectmanagement software. Dat is handig, maar let erop dat je goed weet wat je wilt en dat het aanwezig zijn van een feature niet wil zeggen dat die feature ook handig werkt in de praktijk.

 1. Projectmanagement software vergelijkingssite 1
 2. Projectmanagement software vergelijkinssite 2

Simpele tools voor uw project

Vaak is eenvoudig het beste.

 1. Templates voor projectmanagement in word en excel
 2. Dropbox of een ander cloud alternatief

Tenslotte een belangrijk algemeen advies: neem eerst je projectmanagement processen zelf onder de loep voordat je aan allerlei tools gaat denken.