Agile

Agile aan het werk

Agile projecten gaan niet uit van een vooraf gedetailleerd vastgelegd projectresultaat. Men houdt bewust ruimte over om lopend het project bij te sturen. De Agile projectaanpak is daarom goed geschikt voor creatieve projecten, waaronder softwareprojecten, productontwikkeling en innovatietrajecten. Vaak kan Agile werken ook breder nuttig toegepast worden zoals in de zorg, bij communicatieafdelingen of bij de overheid.

De training Agile is bedoeld voor projectleiders, opdrachtgevers en teams die overwegen om Agile te gaan werken en voor wie wil kennismaken met het de agile werkwijze. De cursus is een interessante en nodige aanvulling voor projectleiders die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden met deze relatief nieuwe werkwijze. Wil je Scrum Master of Product Owner worden dan raden we je aan om onze Cursus Scrum Master of Product Owner te doen. Scrum wordt weliswaar wel behandeld in deze Agile training, maar minder in detail als in onze Scrum trainingen.

De training Agile wordt regelmatig gehouden in de steden Amsterdam, Antwerpen, Rotterdam, Utrecht, Apeldoorn, Eindhoven en soms ook op andere locaties. Bij het aanmelden kan je zien waar en wanneer de komende trainingen gehouden worden.

Kosten
€ 495 excl. BTW (€ 598,95 incl. BTW) of
€ 540 BTW vrijgesteld
Inclusief cursusmateriaal, lunch, koffie en thee

Indeling
1 dag
Een trainingsdag bestaat uit 2 blokken van 3 uur les en 1 uur lunchpauze. Naast de trainingsdag krijg je een jaar lang toegang tot onze e-learning en examenmodule.

De trainingstijden zijn van 10:00-17:00 uur. Alle trainingslocaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Na de trainingsdag Agile

Naast de trainingsdag krijg je een jaar lang toegang tot onze e-learning en examenmodule. Na de trainingsdag zal je al een goed begrip hebben van Agile en ermee aan de slag kunnen. De extra e-learningmodule zal je helpen je kennis over Agile te verdiepen of na enige tijd te op te frissen.

In de online examenmodule kan je ook optioneel het Agile Coach examen afnemen. Voor het doornemen van de online lessen en het voorbereiden op het examen heb je nog ongeveer 3-5 uur studietijd nodig. Na het behalen van het examen ontvang je het certificaat “Agile coach”.

N.B. het doorwerken van de e-learningomgeving is niet strikt noodzakelijk voor een goed begrip van Agile. Indien gewenst kun je de training beperken tot uitsluitend de trainingsdag. Je kan zelf bepalen of en wanneer je het examen wilt doen, na de training heb je altijd toegang tot de module.

Voorkennis: Enige basiskennis van projectmanagement (ook wel de watervalmethode of projectmatig werken) is handig maar niet noodzakelijk.

Onderdelen van de cursus

Je leert in deze opleiding hoe je een Agile-project kunt uitvoeren. We werken daarbij met de belangrijkste verschillende Agile-methodes, zodat je niet vast zit aan een bepaalde school of stroming. Zo wordt er gekeken naar het traditionele watervalmodel, Extreme Programming (XP), SCRUM, DSDM en andere methoden.

 • Wat is Agile?
 • Agile versus traditionele projectmanagement (“waterval”)
 • De processtappen van Agile
 • De rollen en taken in een Agile-team
 • Oefenen met de Agile-simulatie
 • Agile-scholen (XP, Scrum, DSDM, e.a.)
 • Agile-project inpassen in een organisatie
 • Wat is scrum (essentie)?
 • Het maken van een Agile planning
 • Agile kwaliteitsmanagement
 • Wanneer werkt Agile minder goed?
 • Agile Hulpmiddelen en tools
 • Lean en Agile: verschillen en overeenkomsten
 • Online Agile Coach examen (optioneel)

Agile alleen voor ICT-projecten?

Agile is een verzamelnaam van verschillende methodes van projectaanpak waarbij het projectteam ‘wendbaar’ blijft en in staat wordt gesteld om het project bij te sturen wanneer nodig. Het is in de jaren 90 van de vorige eeuw ontstaan in de wereld van de ICT. De eerste Agile methodes waren onder andere Extreme Programming, DSDM, Scrum en Chrystal Clear. Later is vooral Scrum als meest geadopteerd raamwerk boven komen drijven (maar niet het enige!).

Agile wordt tegenwoordig ook buiten de wereld van ICT en software ontwikkeling toegepast. Let er wel op dat Agile vooral goed werkt in projecten waarbij iets ontworpen en gemaakt moet worden in opeenvolgende stappen. Dit kan software zijn, maar ook hardware, onderzoeks, communicatiemiddelen, websites, kunst, uitvindingen, design artikelen, speelgoed, nieuwe machines en andere innovatieve initiatieven.

Agile werken kan zelfs nog breder worden toegepast zoals in administratieve omgevingen, bij financiële instellingen of bij marketing- en communicatie-organisaties. Alhoewel we zien dat Agile daar ook voordelen biedt zien we ook dat er binnen dergelijke organisaties  vaak een kleiner onderdeel van het gehele Agile-instrumentarium toegepast kan worden. In deze cursus wordt het hele Agile-raamwerk behandeld. Als in jouw project niet iets ontwikkeld of gemaakt wordt, kan het zijn dat bepaalde onderdelen van de Agile-methodiek niet bij dat project toegepast kunnen worden. Neem contact met ons op als je daar vragen over hebt.

Agile werken

Onderdelen van het online gedeelte van de Agile cursus (extra)

In de e-learning module kan alle de stof van de trainingsdag nog eens bekeken worden door middel van video’s, online lessen, interactieve oefeningen en toetsen. Bovendien zijn er een aantal extra modules in de e-learning module voor verdere verdieping en kan je je kennis toetsen en een certificaat behalen

 • Examen online Coach certificaat
 • Verschillende Agile stromingen
 • Extremen Programming
 • DSDM
 • Chrystal Clear
 • Kanban
 • Inleiding op Scaling Agile
 • Overview van Agile certificaten

Na de cursusdag

Na het volgen van deze cursusdag heb je voldoende inzicht in de Agile methodes en kan je beginnen met je eigen Agile team. Je kan dan de rol van Scrum Master, Agile Coach, Product Owner, Developer / Agile teamlid op je nemen. Je begrijpt ook wat S

De Agile cursus kan zowel inhouse gevolgd worden als tijdens onze open inschrijvingsdata. De training wordt regelmatig ook als Engelstalige Agile training aangeboden. Neem contact met ons op als je een inhouse Agile cursus wilt houden.

Verschil met de Scrum Master opleiding

Er is een grote overlap met onze Scrum trainingen en we raden je dan ook niet aan om beide opleidingen te volgen. Wanneer kies je voor welke opleiding? In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen:

Agile Scrum
agile werken ja ja
Scrum ja zeer uitgebreid
andere agile vormen ja uitsluitend Scrum
agile – geen ict ja ja, basis
scaling agile basis nee
voorbereiden Scrum Master examen nee ja
voorbereiden Product Owner examen nee ja

In het kort komt het erop neer dat onze Scrum Master opleiding vooral gericht is op het behalen van het officiële Scrum Master certificaat. De agile opleiding is breder van opzet en niet zozeer gericht op het bereiken van certificering. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Na de cursus Agile kun je:

Na het volgen van deze cursusdag heb je voldoende inzicht in de Agile methodes en kan je werken met of in je eigen Agile team. Je kan dan de rol van Agile Coach of Agile teamlid op je nemen. Ook heb je voldoende kennis om mee te kunnen draaien in Scrum teams of in organisaties die met een andere Agile methode werken.

Brochure

Brochure training Agile

Download onze brochure Training Agile met meer informatie over deze training.
De opleiding Agile vindt een aantal maal per jaar plaats.

Indien gewenst kan de training ook incompany plaatsvinden. Neem daarvoor contact met ons op

Lees ervaringen met Projectmanagement-training.nl op Springest.

Kijk ook naar onze Agile & Scrum trainingen:

Scrum

 • Scrum methodiek leren
 • Nederlands en/of Engels
 • Certificering mogelijk

Product Owner

 • Producten ontwikkelen met Scrum
 • 1 dag
 • Certificaat behalen mogelijk

Agile Online

 • Principes van Agile
 • E-learning met video’s en begeleiding
 • 1 jaar de tijd

Agile training course in English

De opleiding Agile in het Engels is toegankelijk voor iedereen die het Engels goed beheerst.