Ons bureau bestaat sinds 2004 uit een vaste groep van samenwerkende trainers en consultants die zich gespecialiseerd hebben in projectmatig werken in de volle breedte: klassiek projectmanagement, agile werken, programmamanagement, portfoliomanagement en soft skills zoals samenwerking, projectleiderschap, communicatie- en presentatievaardigheden.
Onze trainers en consultants hebben zelf ruime ervaring als projectleider én als trainer. Sinds 2004 hebben wij duizenden mensen opgeleid en vele honderden organisaties geholpen met projectmanagement. Vanuit een kantoor in Nederland en in België werken wij wereldwijd.








Maak hier verder kennis met ons team en kijk hier om een indruk te krijgen van onze opdrachtgevers.
Onze visie op projecten
- Projectmanagement is mensenwerk
Er zijn vele projectmanagementmethodes en technieken die kunnen helpen een project beter te beheersen. Er is één factor die bovenal bepaalt of je succes zult hebben met je project: de kwaliteit van je team. Een project zonder systematische aanpak maar met een goed team, heeft veel meer kans op succes dan andersom.
- De essentie van projectmanagement is: structuur
Alhoewel we de menselijke kant van projectmanagement het allerbelangrijkste vinden, is het toepassen van structuren de essentie van projectmanagement. Bij projectmanagement gaat het om het bereiken van een doel door middel van een gestructureerde aanpak. Je zou projectmanagement ook de ‘kunst van het stappenplan’ kunnen noemen. Dit is een wezenlijk andere benadering dan het bereiken van een doel door bijvoorbeeld improvisatie, sociale vernieuwing of een politiek programma. Ook Agile projecten kennen een duidelijke (agile) structuur.
- Tools en methodieken volgen het inzicht
Goed projectmanagement begint niet met een methode of een software tool. Er zijn veel methodes en tools beschikbaar voor projecten, maar ze werken alleen als ze passend zijn. Projectleiders moeten leren hun project eerst te analyseren en op basis van die analyse een methode en tools te kiezen.
- De beste projectmanagementmethode bestaat niet
Er zijn heel veel methodes voor projecten beschikbaar. Vaak met gelijkenissen (zoals IPMA en PMI), soms fundamenteel anders (zoals bijvoorbeeld Scrum). Afhankelijk van betrokkenen, de cultuur van de organisatie, het projectdoel en de projectinhoud moet er gekozen worden voor de best passende aanpak. Soms is dat een heel uitgebreide methode met veel formele afspraken, soms is een lossere benadering het beste zoals bijvoorbeeld Scrum.
- Hou het simpel
Voor de meeste projecten zijn eenvoudige tools het beste. Hetzelfde geldt voor de projectadministratie: hoe eenvoudiger hoe beter.
- Projecten zijn altijd in mindere of meerdere mate onzeker
Een project brengt altijd onzekerheid en risico’s met zich mee. Je gaat iets nieuws doen met onzekere uitkomst. Er bestaat niet zoiets als een projectmethode waarbij je gegarandeerd 100% op tijd, binnen budget en volgens afspraak werkt. Het is essentieel dat projectleden, projectmanagers en opdrachtgevers open kunnen spreken over onzekerheid en risico’s.
- Transparantie is essentieel
Goed projectmanagement kan niet zonder transparantie. Een projectleider probeert het project te beheersen op basis van (meetbare) factoren, maar daarnaast is er ook een minder zichtbaar deel (bijvoorbeeld de menselijke interactie en de onzekerheid). Alle meetbare factoren en minder zichtbare factoren moeten bespreekbaar zijn. Dit is dus een wezenlijk andere benadering dan bijvoorbeeld een politieke benadering, waarbij het nodig is om zaken soms te bedekken.
- …maar veel projecten vinden plaats in een niet-transparante omgeving
Afhankelijk van waar een project plaatsvindt zal een projectleider en projectteam moeten leven met het gegeven dat niet elke organisatie of omgeving zit te wachten op transparantie. Bij politiek gestuurde projecten zal de stijl van projectmatig werken daarop aangepast moeten worden.
- Projectmanagement is niet alleen de verantwoordelijkheid van de projectleider
Factoren voor een succesvol project zijn: een geschikte methode (structuur), een goed functionerend team, goed opdrachtgeverschap, een moederorganisatie die het project steunt en een organisatiecultuur die projectmatig werken begrijpt. De projectleider probeert deze elementen bij elkaar te brengen, maar kan dat alleen als er voldoende steun is van de andere partijen.
- Iedereen krijgt vroeg of laat met projectmatig werken te maken
Niet iedereen zal projectmanager of projectleider willen of kunnen worden. Een opleiding tot projectleider is dus niet voor iedereen nuttig. Kennis over projectmatig werken is daarentegen nuttig voor iedereen. In het huidige economische klimaat is het onvermijdelijk dat iedereen vroeg of laat in een project zal werken. Ook al ben je niet de projectleider, hoe beter je snapt hoe projecten gaan, hoe beter je je rol (als projectmedewerker of opdrachtgever) kunt spelen. Anderen zijn ‘opeens’ projectleider en staan dan voor de taak om het project tot een goed einde te brengen. Waar begin je dan? We willen onze kennis over projectmanagement graag delen. Je bent welkom bij een van onze cursussen over projectmanagement maar we hebben ook veel kennis online gezet. Zie onze kennisdatabase over onderwerpen als projectmanagement, Scrum, Agile, programma’s, tools en projectmatig werken of neem een kijk in het handboek projectmanagement.
Duurzame organisatie
Wij streven er naar zo min mogelijk negatieve impact op het mens en milieu te hebben. Om dit te bereiken voeren wij een actief milieubeleid. Hieronder staan onze belangrijkste initiatieven op gebied van duurzaamheid:
- Duurzame opwekking van onze energiebehoefte en volledige CO2 compensatie
- Selectie van onze leveranciers op duurzaamheid
- Ondersteunen van duurzame projecten en initiatieven
- Duurzaamheid in ons trainingsaanbod
- Uitsluiten van schadelijke klanten
Lees hier meer over ons duurzaamheidsbeleid.
Ervaringen
Zie hier een selectie uit ons klantenbestand en hun reviews.
