ICT-projectmanagement

Toegegeven, of je nu in de bouw projectmanagement doet, ICT-projectmanagement of een reorganisatie: de basisaanpak is overal het zelfde (eerst een plan maken, faseren, plannen en begroten). Toch ervaart een projectleider grote verschillen als hij betrokken is bij ICT projecten dan wel bij bouwprojecten. En binnen ICT projecten zijn er ook weer grote verschillen. Een migratie van een serverpark vraagt om een andere benadering dan een softwareontwikkelingsproject.

Om die reden ben ik ook meer geïnteresseerd in boeken die ingaan op projectmanagement in een specifieke sector, dan in algemene basisboeken projectmanagement. Een groot verschil bijvoorbeeld tussen een bouwproject en een softwareontwikkelingsproject is dat als de fundering van een gebouw eenmaal gelegd is, er moeilijk nog een paar meter bijgebouwd kan worden. Bij software kan (en moet) er altijd wel iets aangebouwd worden aan bestaande applicaties.

Hieronder een aantal boeken die ik interessant vindt op gebied van ICT projectmanagement:

=============================

ICT-proj_Making-things-happen
Making Things Happen: Mastering Project Management (Theory in Practice)
Paperback – April 1, 2008
by Scott Berkun (Author)
ISBN-13: 978-0596517717

Scott Berkum is een oud Microsoft medewerker en heeft zijn ervaringen met ICT projectmanagement verwerkt in dit boek. Hij gaat in op politiek in grote organisaties, over waarom planning altijd niet kloppen en andere zaken waarom ‘standaard projectmanagement’ niet altijd werkt in ICT omgevingen. Voor het schrijven van zijn boek onderhoudt hij een discussiegroep met honderden projectleiders die hij bijna elke dag per mail een dilemma voorlegt. De dilemma’s doen soms wat ‘Amerikaans’ aan (“should I reward my team with a watercooler at the working space to motivate them”), maar de discussies zijn een goede voedingsbodem geweest voor dit boek.

=============================

ICT-proj_rapid-development
Rapid Development: Taming Wild Software Schedules
Paperback – July 12, 1996
by Steve McConnell
ISBN-13: 978-1556159008

Rapid development is een klassieker in de ICT projectmanagement literatuur. Alhoewel het al een paar jaar oud is, is de tekst nog erg van toepassing, alhoewel er geen bespreking is van de nieuwste ontwikkelingen op ‘agile’ gebied (extreme programming, RUP, scrum). De titel lijkt de nadruk op snelheid van projecten te leggen, maar eigenlijk gaat het boek over het gehele plaatje. Heel duidelijk staat er gesteld dat je best snel wat in elkaar kunt ‘hacken’, maar dat de snelheid uiteindelijk van dat soort pseudo projectmanagement negatief uitpakt voor het eindresultaat. Talloze aansprekende voorbeelden en statistieken. Iedere ICT-er zou dit boek moeten lezen.

=============================

ICT-proj-Joel-on-software
Joel on Software: And on Diverse and Occasionally Related Matters That Will Prove of Interest to Software Developers, Designers, and Managers, and to Those Who, Whether by Good Fortune or Ill Luck, Work with Them in Some Capacity
Paperback – August 2, 2004
by Joel Spolsky (Author)
ISBN-13: 978-1590593899

Joel Spolsky is ook een ex-Microsoft man en benadert projectmanagement erg praktisch. Hij is wars van ingewikkelde theoretische plaatjes maar geeft simpele handreikingen voor alledaagse problemen van projectleiders. “Hoeveel moet ik een programmeur betalen?”, “Hoe maak ik een planning, zonder dat het maar een slag in de lucht is?”, “Hoe zorg ik ervoor dat er een eenvoudig maar duidelijk functioneel ontwerp op tafel komt?”, “welke onderdelen van Agile zijn nuttig, welke niet?” tot en met eenvoudige tooltjes voor projectmanagement in excell (en niet het ingewikkelde MS projects).

=============================

ICT-proj-Extreme-programming
Extreme Programming Refactored:
The Case Against XP
Paperback – August 5, 2003
by Matt Stephens (Author) and Doug Rosenberg (Author)
ISBN-13: 068-9253159613

Tenslotte, ik moet zeggen dat ik een groot voorstander ben van een agile aanpak bij softwareontwikkeling en creatieve projecten. Dat neemt niet weg dat er een hype is ontstaan rond extreme programming (XP) en dat Agile wel met verstand moet worden toegepast (en soms ook niet). Het boek “Extreme programming refactored” gaat daarover. Er wordt heel kritisch gekeken naar de praktijk en die blijkt soms wel eens wat anders uit te pakken dan de theorie van XP. Toch besluiten de auteurs dat XP voor (sommige) middelgrote projecten een prima aanpak is, mits wel op een paar zaken gelet wordt.

Auteur: Wouter Baars