STAP-budget_FAQ

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget bij Projectmanagement-training.nl?

Waarschijnlijk wel. Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Ga naar de website van het UWV voor de exacte regels en details van de regeling.

Welke opleidingen van jullie komen in aanmerking voor de STAP regeling?

Projectmanagement-training.nl is een NRTO geaccrediteerde organisatie waardoor onze opleidingen komen in aanmerking voor het STAP budget komen. Klik hier voor een lijst van onze STAP Budget opleidingen en meer informatie

Wat zijn de belangrijkste regels van het Stap Budget?

• Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. De tijdvakken zijn globaal: 1 maart, 1 mei, 3 juli, 1 september, 1 november. Als die datum in het weekeinde valt, wordt de startdatum van aanvragen verplaatst naar de eerstvolgende maandag erop 10:00 uur. Bij het inschrijven voor een training zie je automatisch wanneer de volgende aanvraagperiode is.
• De opleiding dient minimaal 4 weken na de aanvraagdatum te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak en de training moet in Nederland plaatsvinden. Onze trainingen in België kun je dus niet selecteren voor een STAP-budget subsidie. Voorbeeld: als je een training aanvraag op 2 maart, dan moet de training vallen tussen 30 maart en 31 juli.
• Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaalt de cursist de rest zelf. Soms zie je dat een werkgever (of een andere partij) het restbedrag (of een deel daarvan) wil betalen.


(Video van het UWV)

Hoe werkt de aanmelding?

Geef bij je aanmelding voor een training aan dat je gebruik wil maken van het STAP-budget (deze vraag kom je vanzelf tegen op het inschrijfformulier). Let op: als je je aanmeldt voor een training met STAP-budget dan moet je je eigen adres gebruiken waarop je ingeschreven staat bij de burgerlijke stand (dus niet het adres van je werk). Verder is het nodig dat je je geboortedatum opgeeft.

Nadat we je gegevens hebben ontvangen krijg je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs (een PDF document) moet je zelf indienen bij het UWV via het STAP-portaal. Let op: meestal is het budget per periode op binnen enkele dagen, dus het is verstandig het direct te doen zodra het kan.

Bij de mail met het STAP-aanmeldingsbewijs sturen wij je instructies hoe je het budget kunt aanvragen (zie ook de pdf “aanvragen van het STAP-budget).

Indien je budget krijgt toegewezen dan ontvangen wij rechtstreeks van het UWV een melding. Hierna ontvang je (indien van toepassing) een factuur voor het restbedrag. Ongeveer twee weken voor aanvang van de training ontvang je verdere details (locatie, aanvangstijd, enz.) tenzij het om een online training gaat, dan ontvang je na goedkeuring de inloggegevens.

Aanvraagmoment STAP-budget Eerste startdatum training
1 mei 202329 mei 2023
3 juli 202331 juli 2023
4 september 20232 oktober 2023
1 november 202329 november 2023

Ik heb me bij jullie aangemeld voor een training maar ik heb geen STAP aanmeldbewijs gekregen

Als je je bij ons aanmeldt en je hebt aangevinkt dat je gebruik wilt maken van het STAP budget, dan krijg je als het goed is binnen enkele minuten automatisch het STAP aanmeldbewijs. Mocht dit niet zo zijn, controleer dan je spam box want soms komt het bericht daar in terecht en anders neem contact met ons op, dan maken we het zo snel mogelijk in orde.

Welke trainingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Al onze opleidingen kan je volgen met STAP-budget subsidie. Zie hier: de lijst van opleidingen met STAP-budget.

Wanneer kan ik een STAP-budget aanvraag doen bij jullie?

Het advies is om dit direct te doen zodra je weet welke cursus je wil doen. Wij zorgen dan dat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt zodat je de aanvraag bij het UWV kunt doen zodra het kan. Het aanvragen van een training kan dus al voordat een STAP aanvraagperiode is geopend.

Moet ik wachten tot de STAP-budget ronde open is of kan ik al eerder aanmelden voor een training?

Doe het zo snel mogelijk, dat voorkomt dat je in de wachtrij komt tijdens de grote drukte rond de opening van een STAP-aanvraagronde.

Wat gebeurt er als ik de STAP-subsidie niet toegewezen krijg van het UWV?

Dan gaan we in overleg met elkaar. De volgende opties zijn er:

  1. Je neemt deel aan de training zonder gebruik te maken van de STAP-subsidie
  2. Je kunt alvast een optie nemen voor een training die gepland staat in een volgende STAP-periode. We annuleren dan je reeds gereserveerde training en verplaatsen je naar de nieuwe datum. Je ontvangt dan t.z.t. van ons een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs
  3. We kunnen de training waarop je staat ingeschreven kosteloos annuleren.

Wat gebeurt er als ik zelf een training met STAP-subsidie wil annuleren?

Als je een training wilt annuleren is het belangrijk dit zo snel mogelijk bij ons en bij het UWV te melden.

Als je de training annuleert voordat de STAP-subsidie is toegekend dan rekenen we geen kosten. Als je de training annuleert nadat je de STAP-budget subsidie toegekend hebt gekregen dan gelden de annuleringsvoorwaarden van de NRTO. Dat betekent dat je niet kosteloos kunt annuleren omdat wij dan ook kosten hebben gemaakt voor het reserveren van je plek bij een cursus.

Hoe werkt het met de data voor het  STAP-budget. Kan ik ook een datum eerder kiezen dan een bepaalde periode?

De stap aanvraagperiodes starten elke 2 maanden. De exacte startdata kan je vinden op de UWV stap website. Je kan geen training kiezen eerder dan de aangegeven periodes.

Kan mijn werkgever het restbedrag betalen?

Ja dat kan, indien je dit aangeeft op je aanmelding kan de factuur met het restbedrag naar je werkgever gestuurd worden. Het is dan wel van belang dat de inschrijving vanuit de “organisatie” gaat maar dat zowel het bedrijfsadres wordt vermeld als jouw prive-adres (ivm de aanvraag bij het UWV)

Mag ik het restbedrag in termijnen betalen?

Ja, geef dit aan op het inschrijfformulier als je dit wilt

Wanneer ontvang ik verdere informatie over de training?

Na aanmelden krijg je direct een bevestiging van aanmelden. Na je goedkeuring van het STAP-budget ontvang je ongeveer twee weken voor aanvang van de training aanvullende informatie van ons.

Mag ik ook meerdere opleidingen kiezen die gezamenlijk 1.000 zijn?

Nee, je mag slechts 1 opleiding/cursus kiezen per kalenderjaar.

Kan ik het STAP-budget ook gebruiken bij een inhouse training?

Soms kan dat. Neem contact met ons op om naar jullie situatie te kijken. Hou er rekening mee dat de deelnemers aan de inhouse training akkoord moeten gaan dat hun persoonlijke STAP-budget gebruikt wordt voor deze bedrijfstraining.

Kan het STAP-budget ook gebruikt worden voor jullie Engelstalige opleidingen?

Als je verder aan de UWV regels voldoet voor STAP voldoet dan kan dat. De regels zijn:

  1. je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen;
  2. je ouder bent dan 18 jaar;
  3. je geen AOW ontvangt;
  4. je volksverzekerd bent. Heb je in de afgelopen 24 maanden minstens zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de Nederlandse volksverzekeringen. De periode van zes maanden wordt geteld vanaf drie maanden voor de maand waarin je STAP-budget hebt aangevraagd.
  5. Zie verder de website van het UWV voor de exacte regels.

Wat als ik een opleiding met STAP-budget niet afmaak?

Als de deelnemer de scholing niet kan starten of kan afronden, dan bestaat er geen recht op subsidie. De deelnemer moet dit zo snel mogelijk aan het UWV doorgeven. Als de deelnemer niet meedeelt dat hij of zij de opleiding niet kan afronden en het niet volgen of afronden is te wijten aan de deelnemer, dan kan de deelnemer voor een periode van maximaal 3 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget. Bij onze onze opleidingen op een locatie is je aanwezigheid genoeg om de opleiding af te ronden. Bij de online opleidingen geldt dat minimaal 80% van de stof doorgenomen moet zijn om de opleiding als afgesloten te beschouwen. Je hebt bij de online opleidingen een jaar de tijd om de opleiding af te ronden, dus ruim voldoende tijd.

Tenslotte

Let op: de informatie op deze website stellen we zo zorgvuldig mogelijk samen, maar de exacte regels en uitvoering van het STAP-budget ligt bij het UWV. Je kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze pagina. Mocht je nog andere vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Verder zijn er ook veel antwoorden te vinden op:

Veel gestelde vragen op de site van het UWV

https://www.stapuwv.nl/p/faq