Agile

Agile projecten gaan niet uit van een vooraf vastomlijnd projectresultaat en zijn daarom goed geschikt voor creatieve projecten, waaronder softwareprojecten, productontwikkeling en innovatietrajecten. Soms kan Agile werken ook breder toegepast worden zoals in de zorg, bij communicatie afdelingen of bij de overheid.

De cursus Agile projectmanagement is bedoeld voor projectleiders, opdrachtgevers en teams die overwegen om Agile te gaan werken. De cursus is ook interessant voor gevorderde projectleiders die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden. Ook als je Scrum Master, Product Owner of Agile Coach wilt worden is deze cursus geschikt. Als je je wilt voorbereiden voor een officieel Scrum Master of Product Owner certificaat dan raden we je aan om onze Cursus Scrum Master of Product Owner te doen.

Tip: voor deze training kom je mogelijk in aanmerking voor STAP-budget subsidie.

Kosten
€ 599 excl. BTW (€ 724,79 incl. BTW) of
€ 640 BTW vrijgesteld
Inclusief cursusmateriaal, lunch, koffie en thee

Indeling

1 dag
Een trainingsdag bestaat uit 2 blokken van 3 uur les en 1 uur lunchpauze.  Naast de trainingsdag krijg je een jaar lang toegang tot onze e-learning en examenmodule.

De trainingstijden zijn van 10:00-17:00 uur. Alle trainingslocaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

cursusdata en aanmelden

Trainingsdag + e-learning + certificaat

Naast de trainingsdag krijg je een jaar lang toegang tot onze e-learning en examenmodule. Na de trainingsdag zal je al een goed begrip hebben van Agile en ermee aan de slag kunnen. De extra e-learningmodule zal je helpen je kennis over Agile te verdiepen of na enige tijd te op te frissen.

Agile training
Agile training

In de online examenmodule kan je ook het examen Agile coach / Scrum Master afnemen. Voor het doornemen van de online lessen en het voorbereiden op het examen heb je nog ongeveer 3 uur studietijd nodig. Na het behalen van het examen ontvang je het certificaat “Agile coach / Scrum Master”.

N.B. het doorwerken van de e-learningomgeving is niet strikt noodzakelijk voor een goed begrip van Agile. Indien gewenst kun je de training beperken tot uitsluitend de trainingsdag. Je kan zelf bepalen of en wanneer je het examen wilt doen, na de training heb je altijd toegang tot de module.

De kosten voor de training bedragen € 599,- inclusief literatuur, syllabus, toegang tot de e-learningmodule, examen, lunch, koffie/thee en exclusief BTW of € 640 BTW vrijgesteld.

Voorkennis: Enige basiskennis van projectmanagement (watervalmethode) is handig maar niet noodzakelijk.

Agile voor niet ICT-projecten?

Agile is ontstaan in de wereld van de softwareontwikkeling. Alhoewel Agile nu ook daarbuiten toegepast wordt, werkt Agile vooral goed in projecten waarbij iets ontworpen en gemaakt moet worden in opeenvolgende stappen. Dit kan software zijn, maar ook hardware, websites, kunstwerken, uitvindingen, onderzoeksopstellingen, design artikelen, speelgoed, nieuwe machines en dergelijke.

Recent zijn er initiatieven om Agile ook toe te passen in administratieve omgevingen of op marketing- en communicatie-organisaties. Alhoewel we zien dat Agile daar ook voordelen biedt zien we ook dat er binnen dergelijke organisaties  vaak een kleiner deel van het Agile-instrumentarium toegepast wordt. In deze cursus wordt het hele Agile-bestek behandeld. Als je niet betrokken bent in projecten waar iets ontwikkeld of gemaakt wordt, kan het zijn dat bepaalde onderdelen van de Agile-methodiek niet in je organisatie toegepast kunnen worden. Neem contact met ons op als je daar vragen over hebt.

Inhoud training Agile

Je leert in deze opleiding hoe je een Agile-project kunt uitvoeren. We werken daarbij met de belangrijkste verschillende Agile-methodes, zodat je niet vast zit aan een bepaalde school of stroming. Zo wordt er gekeken naar het traditionele watervalmodel, Extreme Programming (XP), SCRUM, DSDM en andere methoden.

Het programma van de cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Wat is Agile?
 • Agile versus traditionele projecten (“watervalmodel”)
 • De stappen in een Agile-project
 • De rollen en taken in een Agile-team
 • Oefenen met de Agile-simulatie
 • Agile-stromingen (XP, Scrum, DSDM, e.a.)
 • Agile-project inpassen in een organisatie
 • Het maken van een (Agile)-planning
 • Bewaken van de kwaliteit en snelheid van je Agile-project
 • Nadelen, risico’s en beperkingen van Agile-methodieken
 • Hulpmiddelen en tools voor het uitvoeren van een Agile-project
 • Online Agile Coach examen (optioneel)

Onderdelen van het online gedeelte van de Agile cursus (extra)

In de e-learning module kan alle bovenstaande stof nog eens bekeken worden door middel van video’s, online lessen, interactieve oefeningen en toetsen. Bovendien staan er een aantal extra modules in de e-learning module voor verdere verdieping:

 • Examen Agile Coach
 • Overview van Agile stromingen
 • Extremen Programming
 • DSDM
 • Chrystal Clear
 • Kanban
 • Inleiding op Scaling Agile
 • Overview van Agile certificaten

Na de cursusdag

Na het volgen van deze cursusdag heb je voldoende inzicht in de Agile methodes en kan je werken met of in je eigen Agile team. Je kan dan de rol van Scrum Master, Agile Coach, Product Owner of Agile teamlid op je nemen

De Agile cursus kan zowel inhouse gevolgd worden als tijdens onze open inschrijvingsdata. De training wordt regelmatig ook in het Engels aangeboden. Neem contact met ons op als je een inhouse Agile cursus wilt houden.

Brochure AgileBekijk of download de brochure Agile met meer informatie, inclusief een inschrijfformulier.

Je kunt je ook direct online inschrijven >>

Indien gewenst kan de training ook incompany plaatsvinden. Neem daarvoor contact met ons op

Beoordeling via Springest voor Agile NL:
8.9 uit 50 beoordelingen

Verschil met de Scrum Master opleiding

Er is een grote overlap met onze Scrum training en we raden je dan ook niet aan om beide opleidingen te volgen. Wanneer kies je voor welke opleiding? In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen

AgileScrum
agile werkenjaja
Scrumjazeer uitgebreid
andere agile vormenjauitsluitend Scrum
agile – geen ictjaja, basis
scaling agilebasisnee
voorbereiden Scrum Master examenneeja
voorbereiden Product Owner examenneeja

In het kort komt het erop neer dat onze Scrum Master opleiding vooral gericht is op het behalen van het officiële Scrum Master certificaat. De agile opleiding is breder van opzet en niet zozeer gericht op het bereiken van certificering. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op.

Engelstalige training Agile?

De cursus Agile geven we ook in het Engels. Meer informatie hierover kun je lezen op onze Engelstalige pagina over Agile trainingen.

Alleen online?

Bij deze cursus krijg je een uitgebreid online lesprogramma, maar de nadruk ligt op de trainingsdag. Wil je liever alleen de lessen online volgen? Kijk dan bij onze Agile e-learning cursus.

Over Agile en Scrum

cursusdata en aanmelden