Duurzame organisatie

Wij streven er naar zo min mogelijk negatieve impact op het mens en milieu te hebben. Om dit te bereiken voeren wij een actief milieubeleid. Hieronder staan onze belangrijkste iniatieven op gebied van duurzaamheid:

  • Duurzame opwekking van onze energiebehoefte en volledige CO2 compensatie
  • Selectie van onze leveranciers op duurzaamheid
  • Ondersteunen van duurzame projecten en iniatieven

Voor het geven van onze trainingen hebben we energie nodig. Dit is de energie voor het vervoer van onszelf en onze cursisten, de verwarming van de ruimtes. Maar ook indirect energiegebruik, bijvoorbeeld voor het produceren van onze cursusmappen. Met behulp van een energie/CO2 calculator hebben we berekend dat onze organisatie ongeveer 10 ton CO2 per jaar uitstoot als gevolg van onze cursussen.

Om dit te compenseren hebben we een investering gedaan in de opwekking van duurzame energie middels het Triodos Renewables Europe Fonds en het Meewind Fonds. Deze fondsen zorgen voor kleinschalige duurzame energieopwekking door middel van zon, wind en water in Europa. Deze investering compenseert onze CO2 uitstoot volledig. Jaarlijks wordt deze berekening opnieuw uitgevoerd, en wanneer nodig zullen we onze investeringen in duurzame energieopwekking uitbreiden.

Onze CO2 uitstoot ontstaat vooral door het vervoer van onszelf en cursisten, verwarming van gebouwen en papierverbruik. Om de uitstoot van vervoer zoveel mogelijk te beperken zorgen we ervoor dat onze cursuslocaties zoveel mogelijk goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer.

Selectie van onze leveranciers

Leveranciers die zelf ook een actief duurzaamheidsbeleid voeren hebben bij ons een streepje voor. Zo letten we bij het kiezen van cursuslocaties op duurzaamheidskeurmerken. Ook bij het inkopen van papierproducten moeten leveranciers minimaal het FSC keurmerk hebben (maar liever nog het Europese keurmerk of het EKO keurmerk). Onze leveranciers van internetproducten compenseren zelf ook hun CO2 uitstoot. In de toekomst zullen we onze leveranciers nog actiever gaan keuren op hun duurzaamheidsprestaties.

Ondersteunen van duurzaamheidsprojecten en initiatieven

In 2011 was projectmanagement-training.nl sponsor van de Duurzaam Amsterdam prijs, die duurzame ondernemers uit Amsterdam ondersteunt. Van 2012 tot 2017 hebben we het Nudge netwerk gesteund, waarbinnen diverse kleine en grotere duurzaamheidsprojecten worden ondernomen door burgers en bedrijven. Vanaf 2017 ondersteunen we groene projecten en startups als die om hulp vragen. We zijn ook blij te merken dat een steeds groter aandeel van onze cursisten bezig is met een of meerdere projecten op gebied van duurzaamheid.

Als je naar aanleiding van ons duurzaamheidsbeleid nog vragen hebt kun je contact opnemen. Jouw vragen en opmerkingen worden graag gehoord!