door: Wouter Baars
Advies:
Henk Harmsen
Rutger Kramer
Laurents Sesink
Joris van Zundert
door: Wouter Baars
Advies:
Henk Harmsen
Rutger Kramer
Laurents Sesink
Joris van Zundert
Het handboek voor projectmanagement is bedoeld voor een ieder die te maken heeft of te maken krijgt met projecten bij of met DANS. De tekst is echter zo opgesteld dat andere organisaties die projectmatig werken er ook gebruik van kunnen maken. Dit geldt met name voor organisaties in de non-profit sector.
Het boek is opgebouwd uit een aantal delen. Het eerste deel, hoofdstuk 1 tot en met hoofdstuk 4 is een uiteenzetting van de basis van projectmanagement. Dat deel behandelt de theorie van de watervalmethode die geschikt is voor de meeste projecten.
Het tweede deel van dit boek, vanaf hoofdstuk 5, behandelt zogenaamde cyclische vormen van projectmanagement die beter geschikt zijn voor ICT-gerelateerde projecten. Deze methoden zijn met name geschikt voor creatieve ICT-projecten zoals softwareontwikkeling. In het voorlaatste hoofdstuk komt de werkwijze van DANS bij softwareontwikkeling aan de orde. Deze methode is een combinatie van elementen uit de watervalmethode en cyclische methoden.
Tenslotte wordt in het laatste hoofdstuk besproken hoe organisaties de dynamiek van het uitvoeren van meerdere projecten tegelijkertijd kunnen beheersen. De belangrijkste knelpunten worden besproken en de daarbij behorende strategieën voor de aanpak van deze knelpunten.
Bij dit handboek hoort een aantal standaarddocumenten die gebruikt kunnen worden om een project te sturen. Daarnaast zijn er verwijzingen opgenomen naar (open source) projectmanagementinstrumenten van derden. Verder is er een literatuurlijst voor diegene die zich verder wil verdiepen in het brede veld van projectmanagement.
Belangrijke noot van de auteur:
In dit boek over projectmanagement komen veel ICT gerelateerde voorbeelden voor. Dit is omdat de oorspronkelijke klant (DANS) waarvoor dit boek is geschreven een ICT organisatie is. De cursussen projectmanagement die www.projectmanagement-training.nl aanbiedt zijn veel breder en gaan over algemeen projectmanagement en niet uitsluitend over ICT projectmanagement.
Dit handboek is ontstaan tijdens de invoering van projectmanagement bij DANS (KNAW). Bij de invoering van projectmanagement binnen die organisaties en latere andere organisaties, bleek al snel dat de traditionele ‘watervalmethode’ van projectmanagement maar voor een deel van hun projecten geschikt was. Met name voor software projecten en creatieve projecten bleek deze methodiek van projectmanagement te rigide. Een formele projectmanagement methodiek als Prince 2 viel al snel af als optie omdat die veel te zwaar is voor de relatief kleine tot middelgrote projecten die deze organisaties doen. De agile projectmanagement methoden RUP, DSDM blijkt ook te formeel en ingewikkeld voor veel organisaties. De zoektocht was dus naar een informele structuur voor projectmanagement die te gebruiken is bij kleine tot middelgrote projecten. Uiteindelijk bleek extreme programming geschikt, maar dan wel met enkele toevoegingen. In dit handboek wordt deze aanpak beschreven, naast de traditionele manier van projectmanagement.
In dit handboek wordt uit de doeken gedaan hoe projecten met een waterval aanpak of met een agile aanpak gerealiseerd kunnen worden.
In dit hoofdstuk wordt de traditionele wijze van projectmanagement geschetst. Het model dat hier besproken wordt, vormt de basis voor veel projectmanagementmethodes. In latere hoofdstukken zal nader ingegaan worden op een model dat speciaal geschikt is voor ICT gerelateerde projecten.
Om een project in zo goed mogelijke banen te leiden, is het nuttig het project op te delen in fasen. Door het faseren van het project, wordt het totale werk opgedeeld in kleinere delen, die daardoor makkelijker te overzien zijn. Hieronder wordt een faseringsmodel gegeven dat in de praktijk zijn nut heeft bewezen. Het werkt met zes fases:
Figuur 1: Projectmanagement in zes fasen met per fase het centrale thema
De initiatiefase is het begin van het project. In deze fase wordt een idee voor een project nader onderzocht en uitgewerkt. Doel van deze fase is te onderzoeken of het project wel haalbaar is. Verder wordt er gekeken wie het project zou kunnen uitvoeren, welke partij(en) betrokken zouden moeten zijn bij het project en of er voldoende draagvlak is voor het project (bij betrokkenen).
De (beoogde) projectleider maakt in deze fase een projectvoorstel waarin hij bovenstaande zaken beschrijft. Een businessplan of subsidieverzoeken zijn voorbeelden van dergelijke projectvoorstellen. Diegenen die het project sponsoren zullen het projectvoorstel beoordelen en bij goedkeuring de financiering verzorgen. Vanaf die goedkeuring is het project officieel gestart.
De vragen die beantwoord moeten worden in de initiatiefase zijn:
Waarom dit project?
Is het project haalbaar?
Wie zijn eventuele partners in dit project
Wat moet het resultaat zijn?
Waar liggen de grenzen van het project (wat hoort er niet meer bij het project?
Een belangrijke kwaliteit van een projectleider is dat hij goed ‘nee’ kan zeggen. Als mensen eenmaal enthousiast worden voor een project heeft dat de neiging steeds groter te worden. ‘Als we nu toch bezig zijn, dan kunnen we net zo goed er ook voor zorgen dat…’, is dan de gedachtegang. Een project waarbij men steeds meer wil en dat zich steeds uitbreidt, zal vrijwel zeker uit de planning lopen en waarschijnlijk nooit het doel bereiken.
In de initiatiefase gaan de projectpartners een (tijdelijke) relatie met elkaar aan. Om te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen over de resultaten van een project ontstaan is het verstandig om expliciet af te spreken wat voor een soort project er gestart wordt:
een research & development project
een project om een prototype of ‘proof of concept’ te leveren
een project dat een werkend product op gaat leveren
De keuze voor een project bepaald in hoge mate het resultaat van een project. Een research & development project levert bijvoorbeeld een rapport op waarin onderzocht wordt of een toepassing technisch haalbaar is. Een project waarin een prototype ontwikkeld wordt levert alle functionaliteit van een applicatie maar hoeft nog niet geschikt te zijn voor bijvoorbeeld honderden gebruikers. Een project wat een werkend product oplevert dient ook rekening te houden met het regelen van onderhoud, handleidingen en het functionele beheer van een applicatie.
Veel misverstanden en/of conflicten ontstaan omdat de partijen over en weer dit niet helder voor ogen hebben. De klant verwacht een werkend product terwijl het projectteam denkt een prototype te moeten leveren. De financier denkt dat het project een werkend stuk software oplevert, terwijl het projectteam eerst moet onderzoeken of het überhaupt technisch kan.
In deze bijlage staan de 11 grootste factoren van vertraging van projecten beschreven. Voor een uitgebreide analyse van deze en andere vertragingsfactoren zie McConnell en Goldratt (McConnell, 1996, Goldratt, 2002).
In deze bijlage worden de verschillende rollen gedefinieerd van mensen die deel uitmaken van een project.
De verschillende rollen, hun taken en verantwoordelijkheden worden nader toegelicht in onze training voor projectleiders.
In deze bijlage worden de verschillende rollen gedefinieerd van mensen die deel uitmaken van een project.
zie ook onze lijst met software voor projecten
De Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Licentie is van toepassing op dit werk. Ga naar http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ of stuur een brief naar Creative Commons, 559 Nathan Abbott Way, Stanford, Californië 94305, VS om deze licentie te bekijken.
Kort samengevat komt het hier op neer:
De gebruiker mag:
Onder de volgende voorwaarden:
DANS is de nationale organisatie die zorgt voor de opslag en blijvende toegankelijkheid van onderzoeksgegevens in de alfa- en gammawetenschappen. DANS werkt daartoe samen met onderzoekers en bevordert samenwerking tussen hen onderling. DANS heeft de vorm van een netwerk, met een centrum dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de data-infrastructuur. Dat centrum bestaat uit een team van ca. vijftien mensen die werken op het DANS-kantoor in Den Haag of bij één van de onderzoekcentra in het land, zie http://www.dans.knaw.nl
Auteur:
Ir. Wouter Baars is ontwikkelaar van software en educatie. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Na zijn studie heeft hij in diverse projecten op het gebied van oude en nieuwe media gewerkt. Hij werkte als projectleider voor onder andere Waag Society, KPN, De Digitale Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, Noterik multimedia en de Europese Commissie. Naast zijn werk als ontwikkelaar geeft hij les in projectmanagement. Meer informatie over zijn werk is te vinden op: http://www.wouterbaars.net
Adviseurs:
Dr. Henk Harmsen is adjunct directeur van DANS (Data Archiving & Networked Services), een nieuw initiatief van KNAW en NWO op het gebied van het archiveren en beschikbaarstellen van onderzoeksdata in Nederland. Henk studeerde alfa-informatica aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Vrije universiteit van Amsterdam. Hij heeft als bibliothecaris, hoofd van automatisering en hoofd bedrijfsvoering op een breed vlak ervaring opgedaan. Meer informatie is te vinden op:http://www.dans.knaw.nl/nl/over_dans/organisatie/henk_harmsen/
Ir. Rutger Kramer heeft Technische Informatica gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens zijn afstudeerwerk was hij betrokken bij het ECPA Sepia project waarvoor hij bij het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI – KNAW) meewerkte aan een metadata invoer applicatie.
Na zijn afstudeerstage bleef hij bij het NIWI als Technisch Wetenschappelijk Programmeur. In die hoedanigheid werkte hij aan verschillende projecten, zoals EVAMP en XPAST, waarbij ontsluiting van digitaal erfgoed materiaal centraal stond.
Als Informatiekundige bij DANS houdt hij zich bezig als IT liaison en projectmanager voor interne en externe R&D projecten. Hij is betrokken bij het Easy Store DMS project voor DANS en het verzorgen van database ontsluiting voor de afdeling Kunstgeschiedenis van de Letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht
http://www.dans.knaw.nl/nl/over_dans/organisatie/rutger_kramer/
Drs. Laurents Sesink is informatiekundige bij de afdeling Acquisitie en Ontwikkeling van DANS (Data Archiving & Networked Services). Laurents studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en historische informatiekunde aan de Universiteit Leiden.
Hij heeft als voormalig senior specialist digitaliseringsdiensten, technisch wetenschappelijk programmeur, coördinator ontwikkelgroep, senior consultant/projectleider en beleidsmedewerker een brede achtergrond op het terrein van wetenschappelijke en bestuurlijke informatievoorziening.
http://www.dans.knaw.nl/nl/over_dans/organisatie/laurents_sesink/
Drs. Joris van Zundert is onderzoeker en ontwikkelaar bij het Huygens Instituut, onderdeel van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Naast en na zijn studie ontwikkelde hij een professionele loopbaan als zelfstandig ontwerper en ontwikkelaar van internetapplicaties. Opleiding en praktijkervaring combineerde hij later in dienst van Stichting Wetenschap en Techniek Nederland, het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk Informatievoorziening en het Huygens Instituut.
Joris van Zundert ontwikkelt in diverse projecten internettoepassingen en digitale gereedschappen speciaal gericht op (literair historisch) wetenschappelijk gebruik en onderzoek.http://www.huygensinstituut.knaw.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=57&lang=du
Projectnaam: <vul hier de projectnaam in>
Datum: <vul hier de datum in van bijwerken>
Eigenaar: <vul hier de naam in van de persoon die dit document beheert>
Fase: <vul hier in: initiatiefase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase of nazorgfase>
Nr. | Onderwerp | Eigenaar | Datum gepland | Datum gereed | Status |
---|---|---|---|---|---|
1 | Hier komen de taken die uitgevoerd moeten worden in een bepaalde periode te staan | Naam verantwoordelijke | 5-1-2006 | 3-1-2006 | :) |
2 | :( | ||||
3 | |||||
4 | |||||
Nr. | Omschrijving | Datum |
---|---|---|
1 | Hier komen de besluiten te staan die genomen zijn tijdens het overleg | Datum van het besluit |
2 | ||
3 | ||
Projectnaam: <vul hier de projectnaam in>
Datum: <vul hier de datum in van bijwerken>
Eigenaar: <vul hier de naam in van de persoon die dit document beheert>
Nr. | Omschrijving risico | Prioriteit | Maatregel | Status |
---|---|---|---|---|
1 | Hier komt een korte omschrijving van het risico dat men denkt of denkt te hebben | 1= hoog 3= laag | Hier de maatregel beschrijven | ok |
Prioriteit | Status |
---|---|
1 = direct actie nemen | ok = risico is afgehandeld |
2 = later actie nemen | open = openstaand |
3 = geen actie |
Projectnaam: <vul hier de projectnaam in>
Datum: <vul hier de datum in van bijwerken>
Eigenaar: <vul hier de naam in van de persoon die dit document beheert>
Nr. | Type | Omschrijving Issue | Naam | Datum | Prioriteit | Beslissing | Status |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | RFC | Hier een korte omschrijving van het issue dat is ontstaan | 1= hoog 3= laag | Hier de beslissing beschrijven | ok | ||
AS | T = toegewezen | ||||||
V | A = afgewezen | ||||||
Z | U = Uitgesteld tot… | ||||||
R | |||||||
Type | Prioriteit | Beslissing | Status |
---|---|---|---|
RFC= Request for change (algemeen) | 1 = direct actie nemen | T = toegewezen | ok = issue is afgehandeld |
AS = afwijking van specificatie (t.o.v. ontwerp) | 2 = later actie nemen | A = afgewezen | open = openstaand |
V = vraag | 3 = geen actie | U = Uitgesteld tot…(datum/gebeurtenis) | |
&Z = Zorg | |||
R = Risico |
Notulen van Projectnaam: <vul hier de projectnaam in>
Datum: <vul hier de datum in van het gesprek/ de vergadering>
Notulist <vul hier de naam in van de persoon die dit document heeft opgesteld>
Aanwezig: <vul hier de namen in van de aanwezigen bij het overleg>
Afwezig met kennisgeving: <vul hier de namen in van diegenen die afwezig waren met kennisgeving>
Afwezig zonder kennisgeving: <vul hier de namen in van diegenen die afwezig waren zonder kennisgeving>
<Hier komt de lijst van de zaken zoals die op de agenda stonden tijdens het overleg, bijvoorbeeld:>
Naam | Functie |
---|---|
Piet Pieterse | Uitvoeringsmanager |
Jan Jansen | Projectleider |
Enz. | Lead Engineer CLient PRODUCT |
Technisch Architect | |
Lead Engineer Server PRODUCT | |
Java Engineer | |
Kwaliteits/Testmanager | |
Test Coördinator |
Naam | Functie |
---|---|
Klaas Klaaszoon | Uitvoeringsmanager |
Marie de Boer | Projectleider |
Enz. | Lead Engineer CLient PRODUCT |
Technisch Architect | |
Lead Engineer Server PRODUCT | |
Java Engineer | |
Kwaliteits/Testmanager | |
Test Coördinator |
Fase / Mijlpaal | Startdatum / Mijlpaaldatum | Einddatum | Wie |
---|---|---|---|
Voorbereiding | 7-4-03 | 6-6-2003 | Partner1 |
Ontwerp | 7-4-03 | 6-6-2003 | Partner1 + partner2 |
Besluitvorming | 10-6-2003 | 13-6-2003 | Partner1 + partner2 |
Accorderen ontwerp | 13-6-2003 | 13-6-2003 | Partner2 |
Realisatie / Test uitvoering | 30-6-2003 | 28-11-2003 | Partner1 |
Oplevering 1e versie | 28-11-2003 | 28-11-2003 | Partner1 |
Acceptatietest | 1-12-2003 | 2-01-2004 | Partner2 |
Ondersteuning bij acceptatietest | 1-12-2003 | 2-01-2004 | Partner1 |
Acceptatie | 2-01-2004 | 2-01-2004 | Partner2 |
Substantiële gebruikerstest | 2-01-2004 | 25-06-2003 | Partner2 |
Ondersteuning bij substantiële gebruikerstest | 2-01-2004 | 25-06-2003 | Partner1 |
Optimalisering | 28-06-2003 | 27-08-2003 | Partner1 |
Oplevering 2e versie | 27-08-2003 | 27-08-2003 | Partner1 |
Garantie | 27-08-2003 | 26-11-2004 | Partner1 |
Project voortgangsoverlegWekelijks.Dinsdag 19 augustus 200613:00 uurPartner 1 kantoor RotterdamKlaas, Henk, Floor, MarieHenk
Voorlopige agenda:
Projectnaam: <vul hier de projectnaam in>
Datum: <vul hier de datum in van bijwerken>
Projectleider: <vul hier de naam in van de projectleider(s)>
Fase: <vul hier in: initiatiefase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase of nazorgfase>
Voor akkoord: <naam + handtekening projectleider>
Datum:
AVoor akkoord: <naam + handtekening opdrachtgever>
Datum:
Dit document is een korte handleiding voor het opstellen van een projectplan. Het eerste projectplan wordt gemaakt na de initiatiefase en dient als goedkeuringsdocument voor het hele project. Na elke fase moet dit document bijgesteld worden. De eerstvolgende fase moet een plan voor worden opgesteld in detail. Voor de verder liggende fases is het projectplan meer globaal. Na elke fase vindt ook evaluatie van dit document plaats.
<Geef per mijlpaal aan wanneer die bereikt moet zijn en wie er verantwoordelijk voor is. Geef aan welke kwaliteit een bepaalde mijlpaal (= tussenproduct) moet hebben.>
Activiteiten in de definitiefase:
Geef een lijst van activiteiten die moeten plaatsvinden om de mijlpalen te bereiken. Geef aan wie ze uitvoeren, wanneer en door wie de resultaten van de activiteiten worden goedgekeurd (eindverantwoordelijke).
Tijdpad:
Zet hier de lijst van activiteiten uit in de tijd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een balkenschema. Markeer de mijlpalen duidelijk in de tijd. Vergeet niet om marges in te bouwen.
Begroting:
Geef hier een begroting van de kosten per activiteit in deze fase. Geef daarnaast de kosten voor materiaal en materieel en eventuele overige kosten aan. Verwijs eventueel naar een extern document met daarin de kosten (zie ook het aparte model voor begroten).
Informatie Intern:
Geef aan hoe de informatie uit deze fase geregistreerd en gearchiveerd wordt. Geef aan welke hulpmiddelen eventueel gebruikt worden en indien nodig wie er wel of niet de beschikking heeft over de informatie.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages tijdens en na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management.
Na de ontwerpfase gaat de watervalmethode verder met de voorbereidingsfase, de DANS-methode voor software ontwikkeling gaat verder met het cyclische deel. De verschillende mogelijkheden worden hieronder na elkaar beschreven. Voor het schrijven van een projectplan moet een van de twee mogelijkheden gekozen worden.
Informatie Intern:
Geef aan hoe de informatie uit deze fase geregistreerd en gearchiveerd wordt. Geef aan welke hulpmiddelen eventueel gebruikt worden en indien nodig wie er wel of niet de beschikking heeft over de informatie.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages tijdens en na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management.
Informatie Intern:
Geef aan hoe de informatie uit deze fase geregistreerd en gearchiveerd wordt. Geef aan welke hulpmiddelen eventueel gebruikt worden en indien nodig wie er wel of niet de beschikking heeft over de informatie.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages tijdens en na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management.
Begroting kosten:
Geef hier een begroting van de kosten van de cyclische fase. Geef daarnaast de kosten voor materiaal en materieel en eventuele overige kosten aan. Vergeet niet een post ‘onvoorzien’ op te nemen en de kosten voor het projectmanagement zelf. Verwijs eventueel naar een extern document met daarin de kosten (zie ook het aparte model voor begroten).
Informatie Intern:
Geef aan hoe de informatie uit deze fase geregistreerd en gearchiveerd wordt. Geef aan welke hulpmiddelen eventueel gebruikt worden en indien nodig wie er wel of niet de beschikking heeft over de informatie. <Er zal met storycards gewerkt worden, evt. Aangevuld met een projectlog, CVS systeem, bugtracker en tools zoals Xplanner>.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages tijdens en na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management
Begroting kosten:
Geef hier een begroting van de kosten per activiteit in deze fase. Geef daarnaast de kosten voor materiaal en materieel en eventuele overige kosten aan. Vergeet niet een post ‘onvoorzien’ op te nemen en de kosten voor het projectmanagement zelf. Verwijs eventueel naar een extern document met daarin de kosten (zie ook het aparte model voor begroten).
Informatie Intern:
Geef aan hoe de informatie uit deze fase geregistreerd en gearchiveerd wordt. Geef aan welke hulpmiddelen eventueel gebruikt worden en indien nodig wie er wel of niet de beschikking heeft over de informatie.
Informatie Extern:
Een belangrijk informatiemoment is de goedkeuring van deze fase door de opdrachtgever/klant. Geef aan welke rapportages tijdens en na deze fase opgeleverd worden aan de opdrachtgever, klant en of extern management.
In het laatste deel van het project plan staat een overzicht van de kosten en tijdpad van het hele project.
Begroting <Projectnaam> <fase van het project: initiatiefase – nazorg> <Naam opsteller dit document> <datum> | bedragen in Euro | |||
Initiatiefase | wie? | uren | tarief | totaal |
Onderzoek concept | projectleider | 20 | 75 | 1500 |
Overleg partners | projectleider | 10 | 75 | 750 |
Projectaanvraag schrijven | hoofd afdeling | 40 | 80 | 3200 |
Vormgeving aanvraag | grafisch design | 10 | 50 | 500 |
Inkoop kennis | 1000 | 1000 | ||
… | ||||
subtotaal initiatiefase: | 6950 | |||
Definitiefase | ||||
Overleg eindgebruikers | projectleider | 10 | 75 | 750 |
functioneel ontwerper | 10 | 65 | 650 | |
Overleg experts | projectleider | 20 | 75 | 1500 |
functioneel ontwerper | 30 | 65 | 1950 | |
interne experts | 30 | 100 | 3000 | |
Inkoop kennis | 2500 | |||
Catering bijeenkomsten | 250 | |||
Projectmanagement | 25 | 75 | 250 | |
subtotaal definitiefase: | 10850 | |||
Ontwerpfase | ||||
Reiskosten | teamleden | 1000 | ||
Ontwerpschetsen | ontwerper | 60 | 60 | 3600 |
Presentatie ontwerpen | ontwerper | 20 | 60 | 1200 |
Materialen | 2000 | |||
Webpresentatie | ||||
content | tekstschrijver | 20 | 60 | 1200 |
html | programmeur | 20 | 65 | 1300 |
vormgeving | ontwerper | 30 | 60 | 1800 |
Projectmanagement | 15 | 75 | 1125 | |
subtotaal ontwerpfase: | 13225 | |||
Voorbereidingsfase | ||||
Reiskosten | 2000 | |||
Materiaalkosten | 15000 | |||
Uitwerken draaiboeken | projectleider | 40 | 75 | 3000 |
Projectmanagement | 15 | 75 | 1125 | |
subtotaal voorbereidingfase: | 22125 | |||
Realisatiefase | ||||
Reiskosten personeel | 2000 | |||
Kosten vervoer materiaal | 3000 | |||
Uitvoering eigen personeel | timmermannen | 160 | 45 | 7200 |
loodgieters | 160 | 50 | 8000 | |
vormgevers | 80 | 65 | 5200 | |
Uitzendkrachten | 25000 | |||
Gas, water, licht | 3000 | |||
Projectmanagement | 80 | 75 | 6000 | |
subtotaal realisatiefase: | 59400 | |||
Nazorgfase | ||||
Reiskosten personeel | 2000 | |||
Afvoer materialen | 3000 | |||
Opruimen materialen | projectteam | 40 | 60 | 2400 |
Eindrapportage | projectleider | 40 | 75 | 3000 |
Accountantsverklaring | 1000 | |||
Projectmanagement | 40 | 75 | 3000 | |
subtotaal nazorg: | 15900 | |||
Resumé | ||||
subtotaal initiatiefase: | 6950 | |||
subtotaal definitiefase: | 10850 | |||
subtotaal ontwerpfase: | 13225 | |||
subtotaal voorbereidingfase: | 22125 | |||
subtotaal realisatiefase: | 59400 | |||
subtotaal nazorg: | 15900 | |||
subtotaal: | 128450 | |||
onvoorzien 10% | 13495 | |||
Totaal: | 141945 | |||
Deze begroting is de globale begroting van het gehele project <projectnaam>. Aan het begin van elke nieuwe fase zal een gedetailleerde begroting aangeleverd worden van die fase. |
Financiële rapportage <Projectnaam> <Naam opsteller dit document> <datum> | bedragen in Euro | |||||
Initiatiefase | wie? | uren begroot | uren ge- realiseerd | tarief | totaal begroot | totaal ge- realiseerd |
Onderzoek concept | projectleider | 20 | 23 | 75 | 1500 | 1725 |
Overleg partners | projectleider | 10 | 12 | 75 | 750 | 900 |
Projectaanvraag schrijven | hoofd afdeling | 40 | 35 | 80 | 3200 | 2800 |
Vormgeving aanvraag | grafisch design | 10 | 20 | 50 | 500 | 1000 |
Inkoop kennis | 1000 | 1000 | 980 | |||
… | ||||||
Onvoorzien | 861 | |||||
subtotaal initiatiefase: | 6950 | 7405 | ||||
Definitiefase | ||||||
Overleg eindgebruikers | projectleider | 10 | 10 | 75 | 750 | 750 |
functioneel ontwerper | 10 | 10 | 65 | 650 | 650 | |
Overleg experts | projectleider | 20 | 18 | 75 | 1500 | 1350 |
functioneel ontwerper | 30 | 35 | 65 | 1950 | 2275 | |
interne experts | 30 | 40 | 100 | 3000 | 4000 | |
Inkoop kennis | 2500 | 2700 | ||||
Catering bijeenkomsten | 250 | 247 | ||||
Projectmanagement | 25 | 41 | 75 | 250 | 3075 | |
subtotaal definitiefase: | 10850 | 15167 | ||||
Ontwerpfase | ||||||
Reiskosten | teamleden | 1000 | 1221 | |||
Ontwerpschetsen | ontwerper | 60 | 63 | 60 | 3600 | 3780 |
Presentatie ontwerpen | ontwerper | 20 | 19 | 60 | 1200 | 1140 |
Materialen | 2000 | 1873 | ||||
Webpresentatie | ||||||
content | tekstschrijver | 20 | 18 | 60 | 1200 | 1080 |
html | programmeur | 20 | 32 | 65 | 1300 | 2080 |
vormgeving | ontwerper | 30 | 18 | 60 | 1800 | 1080 |
Projectmanagement | 15 | 12 | 75 | 1125 | 900 | |
Onvoorzien | 120 | |||||
subtotaal ontwerpfase: | 13225 | 14399 | ||||
Voorbereidingsfase | ||||||
Reiskosten | 2000 | 1200 | ||||
Materiaalkosten | 15000 | 13981 | ||||
Uitwerken draaiboeken | projectleider | 40 | 45 | 75 | 3000 | 3375 |
Projectmanagement | 15 | 22 | 75 | 1125 | 1650 | |
subtotaal voorbereidingfase: | 22125 | 31209 | ||||
Realisatiefase | ||||||
Reiskosten personeel | 2000 | 2100 | ||||
Kosten vervoer materiaal | 3000 | 2850 | ||||
Uitvoering eigen personeel | timmermannen | 160 | 200 | 45 | 7200 | 9000 |
loodgieters | 160 | 165 | 50 | 8000 | 8250 | |
vormgevers | 80 | 75 | 65 | 5200 | 4875 | |
Uitzendkrachten | 25000 | 24560 | ||||
Gas, water, licht | 3000 | 3800 | ||||
Projectmanagement | 80 | 80 | 75 | 6000 | 6000 | |
Onvoorzien | 231 | |||||
subtotaal realisatiefase: | 59400 | 57316 | ||||
Nazorgfase | ||||||
Reiskosten personeel | 2000 | 1642 | ||||
Afvoer materialen | 3000 | 3500 | ||||
Opruimen materialen | projectteam | 40 | 45 | 60 | 2400 | 2700 |
Eindrapportage | projectleider | 40 | 40 | 75 | 3000 | 3000 |
Accountantsverklaring | 1000 | 981 | ||||
Projectmanagement | 40 | 62 | 75 | 3000 | 4650 | |
Onvoorzien | 861 | |||||
subtotaal nazorg: | 15900 | 17334 | ||||
Resumé | ||||||
subtotaal initiatiefase: | 6950 | 7405 | ||||
subtotaal definitiefase: | 10850 | 15167 | ||||
subtotaal ontwerpfase: | 13225 | 14399 | ||||
subtotaal voorbereidingfase: | 22125 | 31209 | ||||
subtotaal realisatiefase: | 59400 | 57316 | ||||
subtotaal nazorg: | 15900 | 17334 | ||||
onvoorzien 10% | 13495 | 14321 | ||||
Totaal: | 141945 | 157151 | ||||
Bij deze financiële rapportage hoort een korte analyse van de grootste verschillen tussen begroting en realisatie. |
Chromatic and Diaz, T. Apandi (Ed.) (2003). Extreme Programming Pocket Guide. Sebastopol, CA: O’Reilly & Associates.
Goldratt, E.M. (2002). De zwakste schakel. Utrecht: Het Spectrum.
Kor, R. and Wijnen, G. (2002). 50 checklisten voor project- en programmamanagement. Deventer: Kluwer. Kroll, P. and Kruchten, Ph. (2004). The Rational Unified Process Made Easy: A practitioner’s Guide to the RUP. Boston: Addison Wesley.
McConnell, S. (1996). Rapid Development: Taming Wild Software Schedules. Redmond, Washington: Microsoft Press.
Stapleton, J. (2002). DSDM Dynamic Systems Development Method: De methode in de praktijk. Schoonhoven: Academic Service.
Wijnen, G., Renes, W. and Storm, P. (2004). Projectmatig werken. Utrecht: Het Spectrum.
[i] Spolsky, J. (2000). Painless Functional Specifications – Part 1: Why Bother? Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000036.html
[ii] Why power your site with XP? (z.j.). Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://www.XP.com/
[iii] Extreme Programming: A gentle introduction (Last modified February 17, 2006). Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://www.extremeprogramming.org/
[iv] Spolsky, J. (2000). WhatTimeIsIt.com. Functional Specification. Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://www.joelonsoftware.com/articles/WhatTimeIsIt.html
[v] Spolsky, J. (2002). Fire And Motion. Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000339.html
[vi] Pair Programming successes and failures (2001-2003). Geraadpleegd 31 mei 2006 via http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=2058
zie ook het overzicht van onze projectmanagement artikelen